20/02/2019

Βασιλική (Μπούλα) Μόσχου: η δεύτερη Μάνα μου


Η θεία μου η Μπούλα είναι αδερφή της μητέρας μου και είναι το πρώτο παιδί του παππού Χρήστου Μόσχου, γεννημένου στο Ράικο Ιωαννίνων (1904-2/12/1979) και της γιαγιάς Ειρήνης, γεννημένης στη Σμύρνη (1909-30/4/1975). Γεννήθηκε στα Άνω Πετράλωνα στις 6-10-1930 ενώ σε ηλικία τεσσάρων περίπου ετών εγκαταστάθηκαν στην Αγία Βαρβάρα (Αιγάλεω) και πέρασε κυριολεκτικά μια ζωή "Άσπρο-Μαύρο". Χαρακτήρας έξω-καρδιά με ψυχή ενός ακατέργαστου απονήρευτου και δοτικού διαμαντιού βρήκε τους κατάλληλους ανθρώπους στην ζωή της που την ισοπέδωσαν σε... δόσεις.


Ο παππούς μου Χρήστος ήρθε έξι χρονών παιδάκι μαζί με τον πατέρα του από την Ήπειρο να δουλέψει στα άνω Πετράλωνα σε αρτοποιείο κι αργότερα πήρε την οικογένεια του αρχές του '30 -όπως προαναφέρθηκε- και έφτιαξε σπίτι στην Αγία Βαρβάρα του Αιγάλεω. Η γιαγιά μου Ειρήνη μένει ορφανή από την μάνα της στα 4 της χρόνια πήγε στην Λαγκάδα της Χίου γύρω στα 6 με 8 αλλά αναγκάζεται τελικά 10-12 χρονών να πάει σε μία οικογένεια στο Κάιρο της Αιγύπτου έως τα 20 της χρόνια. Μετά επιστρέφει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα άνω Πετράλωνα και εκεί γνωρίζει τον παππού μου.

Η θεία μου δεν τα κατάφερε να κάνει οικογένεια ενώ είχε παντρευτεί μία φορά στη ζωή της αρχές της δεκαετίας του 1970 ενώ ο γάμος δεν κράτησε πολύ και χωρίζει μετά από έξι χρόνια περίπου. Ένας χαρακτήρας που θυμίζει πολλές φορές ανεμόμυλο πέρασαν πολλοί βορινοί αέρηδες από την ζωή της. Η πρώτη της δουλειά ήταν ως βοηθός στο φαρμακείο του Δρομοκαΐτιου 16 χρονών περίπου ενώ αργότερα με την προϋπηρεσία κατάφερε να γίνει πρακτική αδελφή εργαλειοδότρια σε χειρουργικές κλινικές. Έχει δουλέψει στην κλινική Σμπαρούνη - Γερουλάνιο Ίδρυμα στην Αθήνα επί σειρά ετών -πάνω από 20 έτη.

Παιδιά δεν έκανε αλλά πήρε υπό την προστασία της όλα της τα ανίψια των μικρότερων αδελφών της ως δεύτερη μάνα καθώς και δύο παιδιών μίας οικογένειας που ξεκίνησε ως οικιακή βοηθός και στη συνέχεια κατέληξε να γίνει κυριολεκτικά ενεργό μέλος της μέχρι να φύγει από τη ζωή. Τα μικρότερα αδέρφια της είναι: η Βαρβάρα (1932), ο Γιώργος (1935), η Ελένη (1939) και ο Φίλιππας (1949), τα οποία είναι όλα εν ζωή. Έφυγε από την ζωή στις 20-2-2011 με μία περιπέτεια χρόνων λόγω καρδιακών προβλημάτων υγείας που την ταλαιπώρησαν τα τελευταία έξι χρόνια της ζωής της.


Σήμερα στις 20 Φλεβάρη 2019 συμπληρώνονται θεία Μπούλα 8 χρόνια από το αιώνιο ταξίδι.
Ένας άνθρωπος που ήταν πραγματικά Χριστιανή Ορθόδοξη και θρησκευόμενη γυναίκα και της αξίζει στην κυριολεξία ο Παράδεισος είσαι στην ουσία Εσύ. Η σκέψη μας θα είναι για πάντα μαζί Σου.


Όλα τα παιδιά του παππού και της γιαγιάς μου.
Η θεία μου Μπούλα 2η από τα κάτω και στα δεξιά.
πάνω σειρά από τα αριστερά
Γιώργος, Παρασκευή Τονονίδου, Βαρβάρα, Ελένη, Φίλιππας, Γιώργος Βενάρδος
κάτω σειρά από τα αριστερά
αδερφός Στέλιος, παππούς Χρήστος, γιαγιά Ειρήνη, Βασιλική, ξάδερφος Κώστας


πρώτη καταχώρηση κειμένου 18-1-2019
τελευταία ενημέρωση ανάρτησης 12-2-2019
δημοσίευση ανάρτησης 20-2-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: